Diluarea uleiurilor esentiale


Substantele concentrate rareori sunt folosite ca atare iar uleiurile esentiale nu fac o exceptie. Este extrem de indicat sa diluam uleiurile esentiale inainte de a le aplica pe piele.

diluarea uleiurilor esentiale

 

Diluarea uleiurilor esentiale se face prin adaugarea unei picaturi(sau mai multe) de ulei esential intr-o baza de ulei(numita ulei purtator sau caraus) precum uleiul de jojoba, migdale sau ulei fractionat de cocos. Acest lucru nu numai ca ofera posibilitatea ca uleiul esential sa se absoarba eficient in piele dar imprastie uleiul esential pe o suprafata mai mare a pielii pentru o eficienta sporita.

Chiar si uleiurile esentiale puternice pot fi folosite in siguranta daca sunt diluate in mod corespunzator.

Stiind cum sa diluezi un ulei esential te va ajuta sa le poti folosi in siguranta pentru a avea efectul dorit.

 

De ce sa diluez uleiurile esentiale?

Diluarea corecta a uleiurilor esentiale ofera o masura de siguranta impotriva iritatiei cutanate, a sensibilizarii, fotosensibilitatii.

Robert Tisserand spune ca „diluarea uleiului esential este importanta din doua motive de siguranta. Unul, pentru a evita reactiile cutanate: iritatii, sensibilizare si fototoxicitate. Doi, pentru a evita toxicitatea sistemica cum ar fi fototoxicitatea, hepatotoxicitatea, neurotoxicitatea. Reactiile cutanate adverse sunt evidente atunci cand se intampla insa toxicitatea sistemica poate sa nu fie. Reactiile cutanate sunt in totalitate dependente de dilutie si exista reguli de siguranta pentru a minimiza riscul”.

Cu alte cuvinte, diluam uleiurile esentiale inainte de aplicarea pe piele pentru a minimiza reactiile adverse si toxicitatea sistemica.

 

Cat de mult diluez?

Cat de mult diluez un ulei esential poate depinde de mai multi factori insa in principal se tine cont de urmatoarele criterii:

  • toxicitatea generala a uleiului respectiv in sine, incluzand fototoxicitatea
  • varsta ta
  • problemele tale de sanatate(probleme ale circulatiei sangvine, boli autoimune, etc)
  • daca esti insarcinata sau alaptezi
  • daca ai piele sensibila
  • daca folosesti medicamente pe baza de prescriptie medicala

 

Reguli generale pentru diluarea in siguranta a uleiurilor esentiale

Iata cateva instructiuni generale de diliare in siguranta a uleiurilor esentiale. Retineti ca acestea sunt doar linii directoare generale si ca pot exista si alti factori care ar depasi aceste orientari generale.

Aveti intotdeauna in minte sa diluati uleiurile esentiale pentru siguranta voastra si utilizati mereu cea mai mica dilutie posibila care va ofera rezultate eficiente.

 

Diluarea pe grupe de varsta

6 luni – 2 ani: folositi uleiurile esentiale numai in situatii de extrema urgenta 

Evitati folosirea uleiurilor esentiale pentru aceasta categorie de varsta. Numai in caz de intepatura de albine sau alte insecte se poate folosi o dilutie corespunzatoare varstei pentru uleiul esential folosit. In caz contrar, folositi plante si hidrosoli.

2 – 6 ani: dilutie 0.25%(1 pic ulei esential la 4 lingurite de ulei purtator)

Hidrosolii si plantele sunt inca o alegere buna pentru aceasta categorie de varsta si ar trebui luate in considerare inainte de a incerca folosirea uleiurilor esentiale. Pielea copiilor din aceasta categorie de varsta incepe sa se ingroase, sistemul lor imunitar se maturizeaza asa ca este in regula sa folositi uleiuri esentiale daca le diluati corespunzator.

Copii peste 6 ani: dilutie 1%(1 pic de ulei esential la 1 lingurita de ulei purtator)

Recomandat pentru copiii de peste 6 ani, femeile insarcinate, adultii in varsta, cei care au pielea sensibila, cei cu sistemul imunitar compromis sau alte probleme grave de sanatate. Acesta este, de asemenea, dilutia care se foloseste atunci cand dorim sa aplicam pe fata uleiul esential sau sa masam pe o suprafata mare a corpului.

Adulti sanatosi: dilutia 2%(2 pic de ulei esential la 1 lingurita de ulei purtator)

Ideal pentru toti adultii in majoritatea situatiilor.  Aceasta este de asemenea o dilutie foarte buna pentru ingrijirea zilnica a pielii.

Probleme temporare de sanatate: dilutie intre 3%-10%(intre 2 si 20 pic de ulei esential la 1 lingurita de ulei purtator)

Aceste dilutii sunt bine de utilizat pentru probleme temporare de sanatate cum ar fi o leziune musculara sau congestia respiratorie. Pentru o problema acuta, cum ar fi crampe musculare sau durere severa, dilutia de 25% este mai potrivita (25 picături de ulei esential la o lingurita de ulei de purtator).

Folosirea uleiurilor esentiale nediluate

Uneori, un ulei esential poate fi folosit nediluat pentru o problema acuta, pe termen scurt. O muscatura de insecta, arsura sau intepatura poate fi un motiv bun pentru a folosi in acest fel un ulei esential. Alege uleiul esential cu intepeciune si nu iti face un obicei din asta. Nu numai ca unele uleiuri esentiale pot irita pielea insa va cresteti si riscul de sensibilizare daca folositi uleiurile nediluate.

 

Diluarea uleiurilor esentiale – grafice

 

diluarea in 5 ml

 

diluarea in 10 ml

 

diluarea in 20 ml

 

sursa: www.usingeossafely.com