Protejarea arborilor de Tamaie – Co-impact Sourcing doTerra


tamaie

Arborii de Tamaie din Somalia

Timp de mii de ani, in Somalia au fost recoltate diverse tipuri de rasina de Tamaie de la arborii salbatici de Boswellia precum Carterii si Frereana. Arborii de Boswellia Carterii cresc de obicei cel mai bine in sol nisipos, producand mici picaturi de rasina. Picaturile de rasina din speciile Carterii sunt unele dintre cele mai frecvent recoltate tipuri de rasina si de obicei au o forma rotunda. Spre deosebire de copacii Carterii, copacii Frereana nu se dezvolta pe un teren nisipos, dar au nevoie de o clima uscata si sol stancos pentru a produce cel mai mare tip de rasina din specia Boswellia.

Recoltarea rasinii de Tamaie

Recoltarea rasinii de Tamaie este un proces delicat care necesita o planificare atenta si o abilitate precisa. Procesul durează si peste cinci luni pana este finalizat. Culegatorii de rasina trebuie sa se deplaseze pe distanțe lungi, lasandu-si familiile in urma. Ei trăiesc adesea in pesteri de-a lungul drumului, in timp ce recolteaza rasini de Tamaie din locatii indepartate. Dupa ce se recolteaza bobitele de Tamaie, rasina este curatata cu grija, separata și organizata (in functie de marime si culoare) de obicei de femei. In ciuda procesului de recoltare lung si dificil, recoltatorii sunt adesea incapabili sa-si vanda rasina de Tamaie la un pret corect. Din cauza procesului intens de recoltare si a lipsei unei plati adecvate, o mare parte din arborii de Tamaie disponibili din Somalia nu au fost recoltati.

Co-impact Sourcing  – initiativa doTerra

Initiativa doTERRA numita Co-impact Sourcing oferă celor ce recolteaza rasina de Tamaie salarii echitabile și plăți la timp (inclusiv plățile în avans pentru alimente și plăți în numerar pentru intregul an de recolta), lucrând direct cu cei care recoltează și sortează rasina. Au fost astfel eliminati intermediarii in acest proces. Aceasta colaborare oferă un venit mult mai stabil și mai sigur pentru cei ce recolteaza rasina. DoTERRA colaboreaza de asemenea cu partenerii sai pentru a se asigura ca sortarea si curatarea boabelor de rasina de Tamaie are loc cat mai aproape de locațiile de recoltare, astfel incat aceste locuri de muncă importante (de obicei ocupate de femei) sa ramana in zonele rurale.

Initiativa doTerra asigura acestor femei salarii corecte si faptul ca pot lucra in conditii de muncă favorabile. Impreună cu aceste eforturi sustenabile de aprovizionare, doTERRA Healing Hands Foundation ™ a finantat constructia a doua noi scoli pentru sute de elevi din familiile recoltatorilor. 

Intelegand astfel cat de greu se obtine rasina de Tamaie si lungul sau drum de la sursa la destinatie, putem aprecia si mai mult calitatile acestui copac miraculos.

Daca doresti sa afli mai multe despre uleiul esential de Tamaie oferit de doTerra, ma poti contacta AICI. Cu multa bucurie iti raspund la intrebari despre lumea minunata a uleiurilor esentiale 🙂

sursa: doterra.com

Please follow and like us:
20