Bradul de Craciun, magia copilariei noastre


Craciun

Atunci cand spun cuvantul Craciun, sufletul ma poarta inapoi in timp in vremea copilariei. An de an, istoria se repeta: de Craciun sunt iar copil. Si traiesc cu maxima intensitate toata luna decembrie, pregatind cu bucurie fiecare zi in straie de sarbatoare. Este cea mai iubita si pretioasa sarbatoare pentru mine din tot anul.

Craciun

Toate acestea poate ca nu ar fi fost posibile fara o copilarie plina de povesti si de o imaginatie imensa care m-a insotit mereu. Am avut norocul sa traiesc aceste sarbatori alaturi de sora mea si parintii mei intr-o atmosfera de profunda pace si iubire. Craciunul copilariei mele are insa un farmec aparte.

El a fost dominat de figura impozanta a bradului meu de Craciun, un brad din plastic, cumparat de peste mari si tari. In Romania anilor 80 un brad de plastic era ceva exotic, recunosc. Insa desi in casele celorlalti oameni mirosea a brad din padure, eu nu am dus lipsa bradului autentic pentru ca bradul meu avea ceva special. Era extrem de bogat, inalt si plin de podoabe deosebite cumparate si ele tot de departe.

Am pretuit atat de mult aceste podoabe incat si astazi, la 40 de ani distanta de la momentul cumpararii lor, ele sunt inca frumoase, deosebite si stau la loc de cinste in bradul de Craciun actual al familie mele. Ele readuc copilaria in prezent si brusc, dispare orice granita de timp.

Craciun

glob de Craciun din copilaria mea

Podoabele de Craciun si bradul cel frumos mi-au fost bucurie an de an, vreme indelungata. Bradul a obosit, s-a mai scofalcit insa a fost pe pozitii pana acum cativa ani cand am decis sa ii oferim sansa unuia tanar(tot de plastic) sa apara in viata noastra. Bradul cel vechi a ramas in cutia lui, onorat cu toata fiinta mea. Insa am facut loc noului in viata noastra si am cumparat un brad inalt de peste 2 metri, cu crengi pline de conuri.

Si cum in fiecare an am ajuns sa tragem de zile si sa tinem cat mai mult bradul, pana inspre luna februarie, anul acesta am decis altceva! A fost mini vacanta de 1 decembrie? Am avut zile libere? Am stat acasa sa ne bucuram de liniste? Atunci am decis ca pe 1 decembrie sa impodobim bradul de Craciun!! Daca tot vrem sa ne bucuram de brad cat mai mult, atunci sa o facem asa cum se cuvine!

Copilele mele au complotat impreuna cu mine si ca niste mici spiridusi ce suntem, am muncit trei ore sa il facem pe gustul nostru! :)) Stiu, pentru oricine poate parea un brad prea incarcat, cu mult prea multe culori in el. Insa pentru fiecare din noi, el are un sens, o logica pentru care arata asa cum arata.

Criteriile de impodobire au fost urmatoarele:

  • bradul trebuia sa fie impodobit cu podoabele copilariei mele

Craciun

  • bradul trebuia sa fie impodobit cu podoabele iubite de fetele mele
  • bradul trebuia sa aiba si podoabe confectionate de mine
  • bradul trebuia sa aiba fulgi de zapada din hartie confectionati de fete

Craciun

  • bradul trebuia sa aiba beteala cat mai stufoasa din diverse culori(amintire din copilaria mea)
  • bradul trebuia sa aiba si margele
  • bradul trebuia sa aiba podoabele cumparate de mine din Norvegia, minunatii nordice crosetate si confectionate din fetru.

Craciun

 

Si ar mai fi poate cateva de spus, insa vad ca pana acum, e inca liniste la capitolul alimentar. Cum asa? Pentru ca anul trecut, copilele mele au pitit in brad biscuiti, bomboane. Aaaa….si am gasit si ceva plastilina lipita printre crengile sale :))) Da, suntem o echipa cu imaginatie, stiu!

 

Toata aceasta munca a fost bineinteles insotita de muzica frumoasa, de suflet. Iar pentru ca totul sa miroasa a Craciun autentic, am difuzat in aromadifuzorul nostru un blend minunat de uleiuri esentiale. Este o combinatie creata special pentru aceasta perioada din an in care se impletesc arome de brazi, portocala salbatica, scortisoara, nucsoara, vanilie, cuisoare. Ce mai…miroase a turta dulce si condimente in toata casa!

 

Pe langa bradul cel inalt, am mai instalat si calendarul de Advent, o noua jucarie pentru copilul din noi. Am descoperit anul trecut bucuria realizarii unor sarcini pentru fiecare zi din cele 24 care sunt pana la Craciun. Anul acesta repetam cu noi idei. Incercam sa nu fie lucruri care sa necesite prea mult timp de realizare, sa pastram totul cat mai simplu. Sarcinile un pic mai indraznete le pastram pentru sfarsitul de saptamana. 🙂

Craciun

In concluzie, anul acesta am ales ca sarbatoarea de 1 decembrie si zilele ce i-au urmat sa le petrecem in tihna acasa. Anul trecut prea am stat pe drumuri in cozi interminabile pe Valea Oltului. Am vrut eu atunci Targul de Craciun de la Sibiu insa nu a fost o idee buna sa ajung acolo cand chiar toata lumea era pe sosele. Am regandit strategia si ne adaptam planurile de calatorie astfel incat sa prindem cat mai putina lume pe drum si in locatiile respective. In acest fel, suntem si relaxati si cautam mereu portite de supravietuire intr-un oras prea aglomerat, cu o lume prea agitata.

Insa solutii exista, doar de aceea am creat aceasta pagina 🙂 Pentru a arata ca putem trai si inconjurati de energii bune daca vrem sa ne focusam pe ele. Depinde ce alegem sa vedem: lumina sau intunericul, linistea sau zbuciumul. Craciunul va veni oricum, indiferent de atitudinea noastra fata de el, fata de oameni. In copilarie eram doar bucurosi sa traim clipa prezenta si atat. Putem si acum, totul e sa fim atenti pe ce ne punem atentia!

Un decembrie magic va doresc! 🙂

 

 

 

Please follow and like us:
20